Пряката връзка между секса и начина по който управляваме емоциите си

Най-нови

Начинът, по който управляваме емоциите си, може да повлияе на сексуалното ни желание. Според последно проучване, онези от нас, които са умели в когнитивната преоценка – стратегия за регулиране на емоциите – имат и повишено сексуално желание.

Грешките в спалнята, които убиват секса

Грешките в спалнята, които убиват секса

Моментално убиват и страстта

Когнитивната преоценка включва промяна на начина, по който мислим за дадена ситуация и я преформулираме така, че за да намалим негативните емоции, които може да изпитаме от нея. Например, ако някой ни критикува, вместо да се чувстваме ядосани или разстроени, може да се опитаме да обмислим защо човекът срещу нас ни казва подобни неща.

Тази способност може да има и други ползи, включително за нашия сексуален живот. Сексуалното желание е важно не само за взаимоотношенията, но и за качеството ни на живот – то може да бъде показател за здравето и общото благополучие.

Снимка 616598


Доскоро изследователите предполагаха, че сексуалното желание зависи основно от външни фактори, като например ултравиолетова светлина и вътрешни като генетиката. Но дълго време бяха пренебрегвани влиянията на социалната и културна среда, особено по отношение на женската сексуалност, уточняват от IFL Science.

Наскоро проведено изследване проучва дали управлението на емоциите може да предскаже сексуалното желание. Взимат се предвид потискането на емоциите, когнитивната преоценка и сексуалните задръжки. В експеримента участват 218 норвежци. Те са предимно жени между 18-23 години, необвързани и моногамни. Попълват въпросник, съдържащ демографски въпроси, както и такива, предназначени да оценят сексуално желание и задръжки.

Снимка 616599


Анализът на данните разкрива, че когнитивната преоценка засилва желанието – особено при жените, което предполага, че тези с по-голяма склонност да мислят за чувствата си и да ги разпознават, изпитват по-силно сексуално желание.

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

И каква е връзката с човешкия папилома вирус

Проучването е ограничено от малката си и не особено разнообразна извадка, което означава, че резултатите не могат да бъдат обобщени за по-възрастни хора или населяващи други географски райони на света. И все пак е положена основата на важни изводи за средностатистическия човек – а именно, че сексуалното желание е свързано с начина по който управляваме емоциите си в ежедневието.

3 thoughts on “Пряката връзка между секса и начина по който управляваме емоциите си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *