Проф. Донка Байкова с горещи разкрития за отслабването

Food Без категория

Топ диетологът проф. Донка Байкова е посветила 50 години от живота си на своята професия. Автор е на десетки диети за отслабване и провежда ежедневни консултации.

Вероятно сте забелязали, че напоследък нацията ни затлъстява все повече и както казват някои – пълнеят дори и от въздуха. По този повод специалистът казва, че затлъстяването е външна проява на цялостния ни здравословен статус и това е една от причините, поради които се категоризира като заболяване.

Причините за напълняване са много, но истината е, че 40% от българите носят генетичен заряд за пълнеене поне по една родителска линия. Ако генетичният заряд е и по двете родителски линии, то тогава рискът от затлъстяване се покачва на 80%. Остават едни 20% епигенетика, което означава, че можем да регулираме теглото до правилните норми. 

Сред причините за напълняване е и дисбалансът в хранителния режим, стрес, обездвижване и не на последно място приеманите лекарствени продукти, които водят до сериозно забавяне на метаболизма. Не трябва да пренебрегваме и технологичните добавки в храните, които също повреждат метаболизма.

Един от съветите, които специалистът дава за отслабване, е при усещане за глад да пием вода, която създава усещането, че стомахът е пълен. Това усещане обаче ще е само за 7 минути. Консумацията на диня и краставица също действат засищащо, но проблемът е, че бързо напускат храносмилателния тракт и човек трябва да се храни с тях едва ли не непрекъснато.

Категорична е, че не съществува  универсална диета за отслабване и допълва, че ако имаше такава, то създателят й щеше да е носител на Нобелова награда.
Проф. Байкова разкрива, че след 3 седмици и най-добрата диета става неефективна, тъй като организмът се адаптира към нея и намира механизми, чрез които да неутрализира загубата на тегло.

Посочва, че между отделните хранителни вещества протичат хиляди процеси и килограми се редуцират чрез наблюдението им, поради което има нужда от контрол от специалист. За съжаление у нас над 22% от младите (до 30-годишна възраст) са с наднормено тегло. Измършавяване се наблюдава при 18% и то обикновено е свързано с хранително разстройство.

По отношение на така нашумелия напоследък Оземпик, проф. Байкова посочва, че той съдържащият се в него семаглутид дава сигнали на мозъка да започне да разгражда мазнините, превръщайки ги в глюкоза. Към момента всички са луднали по този продукт, без да си дават сметка, че той нанася сериозни увреждания върху черния дроб, панкреаса и дори бъбреците. Не жали и очите. В Щатите този продукт се използва от около пет години, а у нас от една и още е твърде рано да се каже какви са пораженията от употребата му.

Диетологът разкрива универсалната формула, по която да установите кои са правилните за вас килограми – от височината си в сантиметри, вадите 100 и полученият резултат е нивото на килограми, които трябва да поддържате. Всеки килограм над този резултат, е вреден за здравето ви.

Специалистът посочва, че измършавяването също е вредно и е сигнал за редица здравословни проблеми – нарушено кръвотворене, слаба имунна устойчивост, работещи на ниски обороти органи и системи. Освен това тези хора страдат от дефицити на различни видове витамини и минерали.

В заключение проф. Байкова разкрива, че за да сме здрави, е нужно ежедневното ни меню да съдържа 60 хранителни вещества. 
Източник: Уикенд
 

 

10 thoughts on “Проф. Донка Байкова с горещи разкрития за отслабването

  1. Thanks I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

  2. Seeing how much work you put into it was really impressive. But even though the phrasing is elegant and the layout inviting, it seems like you are having trouble with it. My belief is that you ought to try sending the following article. If you don’t protect this hike, I will definitely come back for more of the same.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *