До 200 км/ч: БДЖ ще закупи нови влакове за близо 3 милиарда лева

World

Министерството на транспорта и съобщенията обяви четири обществени поръчки за общо 2 812 711 865 лева без ДДС. Със сумата е предвидено да се закупят нови локомотиви, както и електрически мотриси, става ясно от регистъра с обществените поръчки.

От Българските държавни железници потвърдиха новината пред Money.bg. С най-голяма прогнозна стойност е поръчката за 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влакове тип push-pull, които могат да развиват до 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места. За тях са предвидени максимум 1 200 483 000 лв.

Средната възраст на подвижния състав на БДЖ е 40 години, ето кога ще има нови влакове в България

Средната възраст на подвижния състав на БДЖ е 40 години, ето кога ще има нови влакове в България

Може ли да се коментира промяна в цената на билетите?

За доставката на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотриси ще бъдат похарчени допълнително 1 108 747 490 лв.

Над 400 милиона лева ще струва покупката на 7 броя двуетажни електрически мотриси. Допълнително ще се похарчат 92 952 795 лв. за 18 броя електрически маневрени локомотиви.

Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост и с бюджетни средства. До момента в България не са подготвяни обществени поръчки за подвижен състав от подобен мащаб.

Снимка 596608


Източник: Фейсбук профил на БДЖ

Ще подобри ли мобилността на хората новият подвижен състав на БДЖ?

Според Министерството на транспорта отговорът е да. Подобрението трябва да дойде чрез прехвърляне на пътуванията от индивидуален към железопътен транспорт, което ще позволи да бъде предоставена “модерна, сигурна и комфортна услуга за пътниците по над 50% от дестинациите в страната“.

Към момента вагонният състав на БДЖ е на средна възраст от 32 години.

БДЖ със загуба от 6 милиона лева: стартират търгове за нови влакове за 1,7 млрд. лева

БДЖ отново на загуба: ще я спасят ли новите влакове за над 1,7 милиарда лева ?

Броят на пътуващите с влак расте

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *